Türk-Kürt aşkında mutlu son

Türk kızıyla Kürt gencinin aşkını anlatan ve İsviçre’deki Cultureescapes Festivali’nde sansüre uğradığı gerekçesiyle Kültür ve Turizm Bakanlığı ile yönetmeni karşı karşıya getiren ‘Gitmek’ filminde mutlu son!

Filmin önceki gün Ankara’da yapılan galasında bir araya gelen Tanıtma Genel Müdürü Cumhur Güven Taşbaşı ile yönetmen Hüseyin Karabey el sıkıştı. ‘Gitmek’, 5 Aralık’ta Londra’da başlayacak Türk Filmleri Festivali’nin açılış filmi olacak. Bakanlık, filmi Londra’nın yanı sıra Dubai ve Hollywood’daki festivallerde de destekleyecek. İsviçre’deki Tages Anzeiger gazetesi, Bakanlığın festivalde filmi göstermek istemediğini ve gösterilmesi halinde 400 bin euroluk desteğini çekeceğini söyleyerek tartışma yaratmıştı. Gazetenin başlattığı tartışma daha sonra, Karabey ile Tanıtma Genel Müdürlüğü bürokratları arasında alevlenmişti.

BAKAN GÜNAY’DAN DESTEK

Günay, filmin gösterimi öncesindeki konuşmasında, “Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın filme destek olmadığı” yönündeki iddiaları ‘gerçek dışı’ olarak nitelendirdi. Film yurtdışına gönderilirken de “Bazı sözlerin basında talihsiz bir biçimde yer aldığını” belirten Günay, şunları kaydetti:

Bir Türk kızı, bir Kürt gencine aşık olmuş. Olamazmış. Bir Türk kızı, bir Kürt gencine âşık olabilir. Bir Kürt kızı, bir Türk gencine âşık olabilir. Ancak o zaman, birbirimizi sevdiğimiz zaman, bütün derinliğimizle bağlandığımız zaman savaşlarla baş edebiliriz.

BAKANLIK SANSÜRÜ KALDIRDI

Kültür Bakanlığı Tanıtma Genel Müdürlüğü bürokratı İbrahim Yazar, festival komitesini arayarak “Günde 20 asker ölürken, bir Türk ve bir Kürdün aşkını anlatan filme yer verilmesi yanlış olur. Filmi programdan çıkartmazsanız, 400 bin euroluk yardımı vermeyiz” dedi. Festivalin yöneticisi Jurriaan Cooiman Yazar’ın söz verdiği parayı geri çekme tehdidinde bulunması sonucu filmi son dakikada programdan çıkardı. Cooiman, Yazar’ı “Filmi sadece programdan çıkartırım, ama sinemalarda gösterilmesini engelleyemem” diye uyardı. İsviçre sinemaları filmi göstererek festival komitesine destek oldu.

Volkan YANARDAĞ

*

Böyle bir ülkede yaşıyoruz.Türk kızının Kürd'ün birine aşık olup-olamayacığının tartışılması bile utanç verici!

0 yorum:

Yorum Gönder

Dürüst ve seviyeli olunuz...
İmzasız yorumlar için altta buluna 'Yorum Biçimini' Anonim olarak seçiniz.